EEN KIJK IN DE SPIEGEL

De meeste Oostendenaars kennen hem als het gezicht van de burgerpartij PRO-actief. Wat de mensen niet weten, is dat deze man een rugzak vol geheimen op de rug draagt. Verhalen die de mensen zouden beroeren, maar dat wil hij vermijden. “De lijdensweg van mensen is privé en niets voor een boek of krant”. De voorzitter van PRO-actief Oostende stond 25-jaar in dienst als Para-Medic op de MUG en Reanimatiewagen. Mensen helpen werd mij in de wieg gelegd of met andere woorden het zit in mijn DNA. “In de 25-jaar dat ik mijn dienst verrichte onder blauwe zwaailichten, heb ik heel wat lijden gezien. Maar ook mooie momenten, als mijn pogingen het leven van een patiënt toch kon redden. Dat zijn de momenten die je kracht geven, in een meest moeilijke job”. Aldus: Wyffels René

Opgegroeid in een dictatuur.

Wyffels René is zoon van een beroepsmilitair, geboren in Kassel (BRD). Zijn Duitse moeder Gisela Henker bracht haar zoon op 23 september 1966 op de wereld. Nog niet geboren, was de huidige politici reeds zeer ongeduldig. “Het was kantje boord of ik was in de wagen geboren onderweg naar het ziekenhuis” verteld hij ons. Moeder was de goede ziel in de familie, altijd strijder om ervoor te zorgen dat haar kinderen de ruimte kregen om zich te kunnen ontwikkelen. “Bij ons thuis werd niet gedebatteerd, mijn vader nam de beslissingen en wij moesten volgen. Hij was een echte dictator. Het was een moeilijke tijd, maar ook een mooie tijd. Ik leerde vroeg te strijden voor mijn eigen leven”.

Muziek was mijn stille begeleider:

Reeds zeer vroeg ontdekte ik mijn krachtige stem. Wyffels René werd door een radio moderator en producent ontdekt als de nieuwe ster aan de muziekhemel. Qualitätsmanagement Natascha Walder was overtuigt van het talent en nam Wyffels onder haar vleugels. “Ik heb Natascha veel te danken”. Wyffels stond reeds in de Dortmunder Westfalenhalle voor 25-duizend mensen om zijn talent te bewijzen. “Met een cover version van R Kelly I Believe I Can Fly begon een indrukwekkende ervaring voor mij. Maar mijn eerste eigen singel moest Hands to heaven van Lyrics worden”.

Keuzes durven maken:

De lokaal politicus verteld ons waarom je de singel niet kon komen. “Iedereen kent het zeker wel. Je moet in het leven keuzes durven maken. Ik was in deze tijd met Maurice Karl een actor van Unter Uns een daily soap in een vaste maar geheime relatie. Zowel mijn muziek carrière als die van Maurice lieten het niet toe, om onze liefde openbaar te maken.  Op een zekere moment heb ik uit liefde voor Maurice gekozen zijn TV carrière te willen steunen. Er was dus geen plaats voor mijn eigen weg in de muziekwereld. Hij was de liefde van mijn leven”. Na het plotse overlijden van Wyffels zijn partner in Keulen, viel hij in een diep gat. Een traantje rolt over de wangen van de Oostendenaar… Tal van mensen zijn in zijn armen gestorven, maar dit raakt hem ook vandaag nog.

Waarom Oostende?

“In 2004 kwam ik naar Oostende. Eigenlijk was ik op de vlucht voor mijn eigen gevoelens. In een paar jaar tijd was er ontzetten veel gebeurd, en dit moest ik op de éne of ander manier verwerken. Oostende is de grootste stad een zee, en omdat ik in een grootstad als Keulen ben opgegroeid kon ik niet anders”.

Een mobilhome aan de  kustbaan tussen Oostende en Middelkerke was maanden het thuis van de lokale politiekus. Samen met zijn poesje Maxy kon hij door de zee voor de deur zijn teleurstellingen verwerken. “Ik kende niemand in Oostende en moest de taal opnieuw leren. Oostende heeft mij geholpen mijn gevoelens beter te controleren. Ik heb deze stad aan zee in mijn hart gesloten. De mensen  zijn anders als wat ik uit Duistland kende. Ze zijn overwegend open van hart en geest, dit heeft een blijvende indruk achter gelaten”.

Liefde een gesloten deur:

Wij vroegen Wyffels waarom hij nog steeds alleen door het leven gaat. “Kijk voor vele mensen is liefde het mooiste op de wereld. Voor mij is het een verhaal van pijnlijke teleurstellingen. Als twee mensen voor elkaar gekozen hebben is dit wel mooi, en ja ook ik kan mij daar aan optrekken. Maar voor mijzelf is het geen mogelijkheid om gelukkig te worden. Ik blijf liever alleen, en teer van de liefde voor iemand die er vandaag niet meer is”.

Waarom kiest U voor de politiek?

“Mijn leven bestaat sedert ik kan denken uit het helpen van andere mensen. Als kind was ik de eerste om ouder mensen die van de winkel kwamen een handje bij te stelen. Later kon ik dit verwezenlijken op de MUG en Reanimatiewagen. Het zit gewoon in mij. De politiek is een mogelijkheid gewoon verder te gaan, om het leven van de mensen beter te maken”. Wyfels maakt ons duidelijk, dat Oostende met een open hart moet bestuurd worden. Dit gebeurd op vandaag niet. Hier moet volgens hem, een echte verandering komen.

Niet schuw voor verantwoordelijkheid:

Sedert 2017 is de lokaal politicus pleegvader van een jongen met een mentale beperking. Het is de verantwoordelijkheid voor andere rond ons durven opnemen. “Het klopt, en het maakt mijn leven kleurrijker. Glenn is inmiddels als mijn eigen zoon geworden. Het is niet altijd makkelijk, maar hij verdient alle kansen. Kansen die hem van anders verloren gaan. Met de geboorte van Lucas, die vandaag één jaar geworden is, gaat een nieuwe deur open”.

Wij hoorden dat de kleine Lucas inmiddels geplaatst werd. “Het klopt, dat hij niet meer bij de ouders mag blijven. Dit heeft de rechter van de Familierechtbank beslist. Louter omdat de twee ouders een mentale beperking hebben. In de plaats de twee jonge ouders te helpen hun rol op te kunnen nemen, heeft de rechter beslist het kind te plaatsen. Ik ben daar zeer kwaad voor, en motiveert mij nog meer om vanuit de politiek het systeem te veranderen. Nergens in Europa worden zoveel kinderen uit het gezin gehaald dan in ons land. Een rechter die voor de gemakkelijkste optie kiest, moet er uit. Ik ben daar zeer duidelijk in. Maar dit is moeilijk, omdat rechter op levenstijd worden benoemd. Dit moeten wij veranderen”.

Waarom nu pas de geheimen openbaar maken.   

“Als politicus en partijvoorzitter kies je voor een openbaar leven. De mensen willen weten wie er achter de naam staat. En dat begrijp ik wel hoor. Ik ben niet de type die de clown op TV moet gaan spelen om aandacht te krijgen. Het gaat om te belangrijke en ingrijpende beslissingen, daar is geen plaats voor de clown te spelen. Op vandaag zijn wij wat er gebeurd, als politici zich laten beïnvloeden door de kleuren van het geld. Doe maar je ogen is open, en kijk links en rechts. De behoud van de macht en de kleuren van het geld staan bij vele politici op de eerste plaats. Daar zal en wil ik niet aan meedoen”.

U riep in 2018 op om voor de huidige burgemeester Bart Tommelein te stemmen. “Ja dat klopt. Het was een keuze om “verder zo” te doorbreken. Bart heb ik anders in de herinnering, maar Bartje is niet meer Bart die wij kennen. Ik had het meeste vertrouwen dat Tommelein voor verandering ging. De verandering is er ongetwijfeld gekomen, maar alleen voor een hand vol mensen die de vruchten kunnen plukken. Het is een dictator geworden, die onze stad in de wurggreep houdt.Laat je geen rad voor ogen draaien, hij is zeer goed om te insinueren dat deze bestuursploeg collectief bestuurd. Maar dit is een sprookje. En van sprookjes weten wij, dat ze met de realiteit verschillen”.

Bent u zodanig boos op hem, dat een samenwerking niet meer mogelijk is?

Kijk ik ben een mens die gefloten deuren opent. Ik sluit dus niets uit, maar zoals het nu is kan een samenwerking niet functioneren. De liberale geest is bij de liberalen verloren gegaan. Wat blijft er dan nog? Als mens kan ik met Bart door de zelfde deur, maar als politici en als burgemeester heb ik het volledig anders voor ogen. Ik geloof in de kracht van de collectiviteit, waarbij de Oostenenaars de stad mee besturen. Wij hebben geen dictator nodig maar een bestuur uit gemeenschappen en mensen met een open hart of geest”.

Cordon doorbreken?       

“Ik ben met hart en ziel een echte democraat. Dit kan je zien aan het systeem wat ik binnen onze burgerpartij heb doorgezet. Alle stemmingen gebeuren geheim, en dit staat garant voor een werkelijke democratie. Als voorzitter wil ik niet weten voor of tegen een project is, maar het aantal voor en tegen is belangrijk. Wij zijn dus het tegendeel van wat wij bij de andere partijen zien. Een cordon sanitair is en blijft meest anti democratisch. Ik doe daar niet aan mee, maar laat mij toe duidelijk te zijn. Bij het vormen van een meerderheid moet je een partner vinden, met die een samenwerking mogelijk is. Dat zie ik op vandaag bij Vlaams Belang nog niet. De verschillen zijn te groot. Waar Vlaams belang bevolkingsgroepen blijft viseren, willen wij ons focussen op RECHTEN & PLICHTEN voor iedereen gelijk. Dus zonder enige twijfels het tegendeel wat Vlaams Belang wil of doet”.

Ik wil de Oostendenaars geen rag voor ogen draaien. Wie op Vlaams Belang stemt creëert een verloren stem. Dat is heel spijtig omdat her inmiddels een alternatief bestaat. Ik begrijp de ontevredenheid bij de mensen, en zal het dus niet ontkennen. Een protest stem is soms wel een legitiem middel. Maar het zou er is voor kunnen zorgen dat wij in een onbestuurbaarheid terecht komen. Daarom is het zo belangrijk, dat de mensen goed nadenken wat zij met hun stem willen doen. Op vandaag wil er niemand met VB samen werken, en dus is dit een verloren stem”.

▼ Like & Share ▼

You cannot copy content of this page