COMFORTABEL SPORTEN MET NIEUWE VERLICHTING

Onlangs vernieuwde de Stad de verlichting van twee sportzalen in de Oostendse Koninklijke Stallingen. Dit levert Stad Oostende meteen een besparing van meer dan 22.500 euro per jaar op. Bovendien verhoogt de nieuwe ledverlichting het comfort van onze sporters en toeschouwers.

In de Koninklijke Stallingen kregen de polyvalente zaal, de parketzaal en de bergingen nieuwe, duurzame ledlampen en een detectiesysteem. Naast een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel kunnen medewerkers de ledlampen ook via een app op afstand bedienen.

De ledlampen kunnen efficiënter ingeschakeld worden. Zo hoeft niet meer alle verlichting tegelijk te branden. De nieuwe ledlampen gaan ook zuiniger om met energie dankzij de slimme sturing van de lichtsterkte. Het nieuwe systeem laat eveneens toe om te controleren of de verlichting uit is op alle locaties. Bovendien zal nieuwe ledverlichting het comfort voor de sporters en toeschouwers in deze sportzalen verhogen.

Besparing op energie en onderhoud

De nieuwe verlichting zal een geraamde besparing op elektriciteit opleveren van 53.114 kWh per jaar. Dat is meteen goed voor zo’n 12 ton CO2-reductie en betekent dat Stad Oostende jaarlijks 22.500 euro minder moet uitgeven aan energie aan de huidige prijzen. Bovendien vermindert de nieuwe installatie de nood aan onderhoudsinterventies ten opzichte van de vorige, verouderde installatie. Wat ook een besparing oplevert.

Het plaatsen van de nieuwe, duurzame verlichting in de Koninklijke Stallingen is een budgetneutrale investering van 153.883 euro. De kosten worden immers volledig terugbetaald met de gerealiseerde winst door energiebesparing.

Verder het energieverbruik van de Stad verlagen

Deze realisaties kaderen binnen het Energiezorgplan 2: een samenwerking tussen Stad Oostende, het Energiehuis Oostende en Fluvius. Het doel van dit plan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie, het verbruik drastisch te verlagen.

De vernieuwingen hebben als doel de CO2-uitstoot in de stadsgebouwen te halveren (1.322 ton CO2). Zo bouwt Stad Oostende mee aan een klimaatneutrale toekomst zoals beschreven in het klimaatplan ‘Leefbaar Oostende’. De Stad wil de stadsgebouwen versneld klimaatneutraal maken tegen 2040.

Energiezuinige woningen voor de Oostendenaars

Wil je als Oostendenaar ook bekijken hoe jouw woning energiezuiniger kan en hoe je energetische ingrepen kan financieren? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met hetEnergiehuis Oostende voor gratis advies.

 

(BRON:Stad Oostende)

▼ Like & Share ▼

You cannot copy content of this page